Als woorden tekort schieten

Lichaamsgerichte psychotherapie.

Sensomotorische Psychotherapie is een lichaamsgerichte vorm van psychotherapie. Het bouwt voort op de traditionele psychotherapeutische technieken en principes én zet het lichaam centraal. De techniek is gebaseerd op neurofysiologisch onderzoek over traumatisering (ontregeling van het stressmechanisme), hechtingstheorieën en mindfulness.

Traditionele psychotherapie behandelt de cognitieve en emotionele elementen van trauma en vroege hechting, maar mist technieken die rechtstreeks met de fysiologische, fysieke elementen werken. Dat terwijl onderzoek aantoont dat trauma en vroege hechting diep ingrijpen in het lichaam en dat veel symptomen van cliënten fysiek worden bepaald.

Voorbeelden waar je je misschien in herkent zijn:
Plotseling heel boos worden of juist ‘bevriezen’ en niet weten hoe te reageren, zonder dat je daar een logische verklaring voor hebt. Of een gevoel van angst en spanning in je lijf ervaren terwijl je verstandelijk weet dat er in het hier en nu geen gevaar is. Ook kan het zijn dat je
hypergevoelig bent voor sfeer en stemmingen om je heen en je er niet voor af kunt sluiten, of dat je je juist afgesloten voelt van de wereld, geïsoleerd van de mensen om je heen, terwijl je van binnen verlangt naar verbinding.

Het lichaam in lichaamsgerichte psychotherapie is zowel bron van informatie als aangrijpingspunt voor behandeling. Er wordt gebruik gemaakt van een op mindfulness gerichte benadering: niet-oordelend waarnemen van sensaties, gedachten, emoties. Zo wordt de lichamelijke en emotionele impact van vroegere ervaringen duidelijk en kan ontdekt worden hoe deze te veranderen.

In het begin is het b.v. belangrijk om te leren herkennen hoe de spanning in je lichaam verandert als je je meer of minder op je gemak voelt. Zo word je je meer bewust van kleine signalen van je lichaam en leer je b.v. je grenzen voelen.

Sensorimotor Psychotherapy Institute

Renee van Steenderen

Therapeut sinds 1986,
gevestigd in Amsterdam.
Zie CV

Praktijk voor Integratieve Therapie en Craniosacraal Therapie

Praktijkadres:
CIG
Sarphatikade 22
1017 WV Amsterdam

Contactadres:
van der Hoopstraat 105
1051 VD Amsterdam

steenderenrv@yahoo.com

Praktijkadres:
CIG
Sarphatikade 22
1017 WV Amsterdam

De praktijk is gemakkelijk te bereiken met tram 1, 4 of 19: halte Frederiksplein.
Vandaar is het een paar minuten lopen.