integratie therapie

 

introductie integratieve therapie
werkwijze, kosten en vergoeding
integratieve psychotherapie
hypnotherapie
craniosacraal therapie
horses that move you
english
Leiding geven en nonverbale communicatie

Doel van onze workshops

een situatie creŽren waarin mensen kunnen experimenteren met verschillende vormen van leiding geven/ communiceren op een natuurlijke, vanzelfsprekende manier

Non-verbale communicatie

In de communicatie tussen mensen speelt de lichaamstaal, het non-verbale, een grotere rol dan vaak gedacht wordt. Of mensen je begrijpen, iets van je aannemen, of ze je mening serieus nemen, of ze bereid zijn je te volgen hangt niet alleen af van wŠt je zegt, maar wordt voor een groot deel ook bepaald door je lichaamstaal. Wanneer je lichaamstaal congruent is met wat je probeert over te brengen heb je een grote kans van slagen. Maar soms gebeurt het echter dat je onbewust met je lichaamstaal iets anders overbrengt dat wat je met woorden zeggen wilt, waardoor er misverstanden en wrijvingen kunnen ontstaan. Om hier helderheid in te krijgen werken wij met paarden.

Hoe kom ik over? Het paard als spiegel

Paarden zijn voor hun overleving aangewezen op het goed funktioneren in groepsverband en zijn daardoor zeer gevoelig voor de subtiele signalen van groepsgenoten. En dat geldt niet alleen voor de signalen van hun soortgenoten! Het blijkt dat ze ook de lichaamstaal van mensen haarfijn kunnen 'lezen'. Het paard reageert intuÔtief op hoe wij staan en bewegen. Daarmee reageert het paard dus op wat ons in de kern beweegt, uitgedrukt door onze blik, onze houding en manier van bewegen. Zo maakt het ons er onmiddelijk bewust van wanneer onze lichaamstaal niet hetzelfde uitdrukt als wat we met ons hoofd bedacht hadden en kunnen we meer bewust worden van die kern. Het paard houdt ons een spiegel voor.

De praktijk

Nadat we je een aantal do's en dont's hebben verteld voor het omgaan met paarden en je de basisregels hebben uitgelegd over het gedrag van paarden in een kudde, kun je, na een korte demonstratie, zelf aan de slag. Je gaat proberen het paard te leiden, te sturen en zult daarbij soms reakties krijgen die je niet verwacht. Aan de hand daarvan ga je bij jezelf na, eventueel geholpen door een begeleider, wat het kan zijn dat het paard bij jou waarneemt waardoor die reactie ontstaat. Vandaaruit kun je gaan experimenteren met een andere benadering, b.v. vanuit een ander gevoel of gedachte.

Belangrijk!

Tijdens het werken met de paarden staat het welzijn van het paard voorop. Wanneer het paard je als leider accepteert en kan vertrouwen, voelt het zich op zijn gemak en ontstaat er een prachtig contact. Een ervaring om niet te missen!


paarden